ΚοινωνικάΠρωτοσέλιδα

ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ: Υποβολή πρότασης για τον Ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου Καβάλας

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές
Ο Δήμος Καβάλας υπέβαλε πρόταση για τον «Ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου» στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακός μετασχηματισμός των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ)» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το πρόγραμμα επιχορηγεί το Δήμο Καβάλας με το ποσό των 1.970.000,00 € και αφορά στα παρακάτω 3 υποέργα:

  1. Ένα κύριο υποέργο που θα περιλαμβάνει το σύνολο των επιλεγμένων δράσεων της πρόσκλησης.
  2. Ένα υποέργο ανεξάρτητου συμβούλου-μελετητή για τη σύνταξη της μελέτης ψηφιακού μετασχηματισμού και δημιουργίας του τεχνικού δελτίου
  3. Ένα υποέργο για τις δράσεις δημοσιότητας – προβολής

Σκοπός της πρότασης είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των εργαλείων της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών.

Αντικείμενο του έργου είναι η προμήθεια νέων εφαρμογών και τεχνολογικών μέσων που θα βελτιώσουν τη διαχείριση και λειτουργικότητα του αστικού περιβάλλοντος. Η υλοποίηση ψηφιακών λύσεων που υποστηρίζονται από τοπικά παραγόμενα δεδομένα στοχεύει σε πιο αποδοτικές, καινοτόμες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, προς όφελος των κατοίκων, των επισκεπτών και των επιχειρήσεων, ενώ η αξιοποίηση τεχνολογιών για το Διαδίκτυο των Αντικειμένων στοχεύει στην ενίσχυση της ζήτησης ευρυζωνικών υπηρεσιών.

Η Καβάλα μέσα από σειρά πρωτοβουλιών έχει αναπτύξει συνεκτική «Ψηφιακή Στρατηγική» την οποία υλοποιεί με συνέπεια, με τον ρυθμό που επιτρέπουν οι χρηματοδοτικές της δυνατότητες. Σημαντικότερη δράση για την ανάπτυξη της «Ψηφιακής Στρατηγικής» υπήρξε η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “DIGITAL CITIES CHALLENGE” στο πλαίσιο της οποίας αναπτύχθηκε η «Στρατηγική Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Πόλης της Καβάλας» τον Αύγουστο του 2019, μετά από συνεχή διαβούλευση με τους φορείς του Δήμου.

Μέσα από την επικαιροποίηση της «Ψηφιακής Στρατηγικής» του Δήμου Καβάλας εν όψει της εν λόγω χρηματοδότησης, εξειδικεύτηκαν οι δράσεις της «Ψηφιακής Στρατηγικής» που υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση στο ανωτέρω Πρόγραμμα, βάσει των προδιαγραφών της Πρόσκλησης του Προγράμματος.

Η Μελέτη Στρατηγικής ανέδειξε τη συνοχή και συνέργεια των προτεινόμενων δράσεων, τη θέση και σύνδεση των αποτελεσμάτων των δράσεων στο πλέγμα των υφιστάμενων υποδομών, εφαρμογών κλπ. και τη μακροχρόνια προοπτική τους και τα μελλοντικά βήματα για την επίτευξη του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δήμου και τη θεμελίωση της «Έξυπνης Πόλης».

Οι δράσεις που επιλέχθηκαν και θα χρηματοδοτηθούν βασίζονται σε 7 άξονες, ακολουθώντας τη φιλοσοφία του marketplace, η οποία αποτελεί καλή πρακτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη μεθοδολογία που αναπτύσσεται στο ευρωπαϊκό marketplace, το “Integrated Explore-Shape-Deal Matchmaking Process”, προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα.

Οι άξονες στους οποίους εντάσσονται οι δράσεις αφορούν:

🔹️τη βιώσιμη μετακίνηση
🔹️τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων
🔹️τη βελτίωση της ποιότητας ζωής
🔹️την ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας, της διαβούλευσης και της διαφάνειας
🔹️την προστασία από κυβερνο-επιθέσεις και
🔹️τη διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας

Συγκεκριμένα, οι δράσεις που συνθέτουν την πρόταση του Δήμου Καβάλας είναι οι εξής:

🔸️Έξυπνο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης
🔸️Συστήματα ενημέρωσης για κυκλοφορία κ.τ.λ.
🔸️Σύστημα διαχείρισης δημοτικών κοιμητηρίων και ψηφιοποίηση φακέλων
🔸️Ψηφιακή Πλατφόρμα διαχείρισης ευπαθών ομάδων
🔸️Διαχείριση κλειστών και ανοικτών χώρων άθλησης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας (προγραμματισμός μαθημάτων, ενημέρωση γονέων, αγώνες, μαζικός αθλητισμός κ.τ.λ.)
🔸️Ψηφιακή Πλατφόρμα Διαχείρισης Λαϊκών Αγορών
🔸️Σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικών πληρωμών
🔸️Πολιτιστικές – Αθλητικές εκδηλώσεις – Διαχείριση ηλεκτρονικού εισιτηρίου
🔸️Ψηφιοποίηση καταλόγων δημοτικών βιβλιοθηκών – Δημιουργία έξυπνης δημοτικής βιβλιοθήκης
🔸️Ψηφιοποίηση τοπικής πολιτιστικής κληρονομίας (η κατοχή και νομή των οποίων ανήκει στον δήμο)
🔸️Ηλεκτρονικό Σύστημα Διαβούλευσης Προϋπολογισμού, τεχνικού προγράμματος
🔸️Ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης και οργάνωσης της Διοίκησης και της επιχειρησιακής ικανότητας των ΟΤΑ
🔸️Ολοκληρωμένη υποδομή προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις (Network Firewall, Endpoint security, κλπ)
🔸️Ηλεκτρονική Τιμολόγηση

Ο Δήμος Καβάλας στοχεύει με τις δράσεις αυτές στην ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας με τη χρήση τεχνολογίας που σέβεται τις ιδιαιτερότητες και τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των Δήμων και Περιφερειών της χώρας. Παράλληλα προωθείται η κοινωνική, οικονομική και πολιτική ένταξη των δημοτών χωρίς διακρίσεις, ενισχύοντας τη συμμετοχική δημοκρατία και την ανοιχτή διακυβέρνηση στη λήψη των αποφάσεων. H Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως ο εγγύτερος στον πολίτη θεσμός οφείλει να αντιμετωπίσει την πρόκληση του ψηφιακού μετασχηματισμού με τρόπο δημιουργικό και αποτελεσματικό, αξιοποιώντας τις τεράστιες ευκαιρίες που δημιουργούνται από τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων που αυξάνουν την παραγωγικότητα, μειώνουν το κόστος και βελτιώνουν τις παροχές των ΟΤΑ προς τους πολίτες, μέσα από άμεσες, συμμετοχικές, καινοτόμες και δυναμικές υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Ετικέτες


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close