ΚοινωνικάΠρωτοσέλιδα

Γιατί συνέβη η ολική καταστροφή στο Παγγαίο; Ανάλυση του καιρού για τις 25-26/06 από το meteokav

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές
Κατά τις πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου ατμοσφαιρική διαταραχή κινούμενη από βόρεια επηρέασε την περιοχή μας δίνοντας σε πρώτη φάση περάσματα καταιγίδων τα οποία όπως είχαμε τονίσει στην πρόγνωση μας ήταν εντονότερα γύρω από το Παγγαίο και κοντά στον Στρυμωνικό κόλπο, δείτε εδώ την συνολική υετική κατανομή https://rb.gy/aa6pvp . Όμως γιατί κάτι τέτοιο συνέβη ;

Λόγω της κίνησης της διαταραχής(από βόρεια-βορειοδυτικά ) θεωρήσαμε εξαιρετικά πιθανή την δημιουργία καταιγιδοπυρήνων στην ευρύτερη περιοχή του Μενοικίου Όρους (δυτικό κομμάτι νομού Δράμας-ανατολικό νομού Σερρών). Κάτι τέτοιο επιβεβαιώθηκε όπως μπορείτε να δείτε.

Εν συνεχεία ο ιδιαίτερα εκτεταμένος και ισχυρός πυρήνας αυτός ακολουθώντας την γενική ατμοσφαιρική ροή τις ώρες εκείνες κινήθηκε νότια-νοτιοανατολικά εγκαταλείποντας τον ορεινό όγκο του Μενοίκιου. Όπως θα ανέμενε κάποιος σε μια τυπική επίπεδη γεωμορφολογία ένας καταιγιδοπυρήνας που μεταβαίνει από ορεινή σε πεδινή περιοχή να χάσει σταδιακά την δυναμική του (αφού σε πεδινές περιοχές η αστάθεια είναι λιγότερο έντονη στην κατώτερη τροπόσφαιρα) όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη λόγω της επίδρασης του Παγγαίου.

Αυτό έγινε καθώς οι ισχυροί καθοδικοί άνεμοι που δημιουργούνται μπροστά από έναν καταιγιδοπυρήνα, προερχόμενο από το Μενοίκιο με νότια κίνηση ,όταν συναντούν τον ορεινό όγκο του Παγγαίου και εξωθούνται σε ανύψωση δημιουργώντας εξαιρετικά ασταθείς συνθήκες που ευνοούν την δημιουργία δευτερευόντων καταιγιδοπυρήνων στην ευρύτερη περιοχή του Παγγαίου αλλά και διατήρηση της δυναμικής του πρωταρχικού πυρήνα.

Έτσι, στην περιοχή παρατηρήθηκαν έντονα φαινόμενα με μεγάλη ένταση (πολύ μεγάλη ένταση από την περιοχή που πέρασε ο πρωταρχικός πυρήνας) και τοπικά με μεγάλη διάρκεια (λόγω της δημιουργίας δευτερευόντων πυρήνων).

Τα κύρια χαρακτηριστικά των δευτερεύοντων πυρήνων ήταν η ραγδαία βροχόπτωση, τα μεγάλα ύψη βροχής και η εκτεταμένη ηλεκτρική δραστηριότητα. Ενώ ο πρωταρχικός πυρήνας στις περιοχές που επηρέασε ( Δημοτική ενότητα Ορφανού, κάμπος Πιερέων, κεντροδυτικό κομμάτι του Όρους π.χ. Μουσθένη) πέρα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά είχε και ισχυρότατους ριπαίους ανέμους και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Βάση των αναφορών το μέγεθος του χαλαζιού ήταν μικρό-μεσαίο κάτι που είναι αναμενόμενο βάση των ατμοσφαιρικών συνθηκών εκείνες τις ώρες (βραδινές ώρες άρα λιγότερο έντονες ατμοσφαιρικές ανοδικές κινήσεις με αποτέλεσμα ο χαλαζόκοκος να παραμένει λιγότερη ώρα εντός του καταιγιδοφόρου νέφους και να μην προλάβει να μεγαλώσει τόσο μέσω συγκρούσεων με άλλους χαλαζόκοκους μέχρι να φτάσει στο έδαφος) . Ωστόσο, ένας χαλαζόκοκος μικρού-μεσαίου μεγέθους είναι εξίσου επικίνδυνος για τις γεωργικές εκτάσεις με έναν μεγάλο χαλαζόκοκο όταν συνοδεύεται από πολύ ισχυρούς ανέμους όπως σε αυτή την περίπτωση.

Μείνετε συντονισμένοι στο www.meteokav.gr καθώς μέσα στην ημέρα θα δημοσιευθούν χρονογραφήματα της κακοκαιρίας αλλά και μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη για την χαλαζοπροστασία.

Ετικέτες


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close