Την πεποίθηση ότι σήμερα η Καβάλα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με δυναμισμό τις προκλήσεις του μέλλοντος, ως πύλη διαπεριφερειακής εμβέλειας με διεθνή ρόλο χάρη στο αεροδρόμιό της, την Εγνατία Οδό, τον κάθετο άξονα από τη Βουλγαρία και τα λιμάνια της, εξέφρασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην αντιφώνησή της κατά την τελετή της επίσημης ανακήρυξής της ως επίτιμου δημότη, που πραγματοποιήθηκε στο εντυπωσιακό ιστορικό κτίριο της Μεγάλη Λέσχης με ιστορία πάνω από έναν αιώνα.
Η κ. Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε θερμά το δήμαρχο Καβάλας Θόδωρο Μουριάδη και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης για την εξαιρετική τιμή που της έκαναν υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η όμορφη πόλη σας, όπου διασταυρώθηκαν τόσοι λαοί και πολιτισμοί μέσα στους αιώνες, σήμερα πληροί όλες τις προϋποθέσεις ώστε να γίνει μια «πόλη του αύριο», ένας τόπος κοινωνικής προόδου, πολιτισμικού διαλόγου και περιβαλλοντικής αναγέννησης. Ο μόχθος, η εργατικότητα, η αστείρευτη θέληση των ανθρώπων που μας κληροδότησαν την πλούσια καπνοπαραγωγική παράδοση της Καβάλας, δεν έχουν σβήσει. Διοχετεύονται σε άλλες δραστηριότητες, παίρνουν νέες μορφές».
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε όλα τα μεγάλα έργα υποδομής και εξωραϊσμού που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν, τα οποία θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, θα αναδείξουν την πλούσια ιστορία της και θα την μεταμορφώσουν σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία.
Αναφέρθηκε επίσης, σε όλους τους μεγάλους αγώνες όπου η Καβάλα πρωτοστάτησε μέσα από εξέχοντες προσωπικότητες αγωνιστών και ηρώων και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον καπνό επισημαίνοντας ότι «όλη η οικονομία και η ζωή της Καβάλας, από το 1840 και έπειτα, βασίστηκε στην καλλιέργεια, την επεξεργασία και το εμπόριο του «μπασμά», της ευγενέστερης καπνικής ποικιλίας, την πόλη που ακόμα αναδίδει το άρωμα με το οποίο είναι ποτισμένοι οι τοίχοι των παλιών καπναποθηκών. Την πόλη των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων».
Αποκαλυπτήρια Ιλαρίωνα Καρατζόγλου
Νωρίτερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Καβαλιώτη αγωνιστή του 1821 Ιλαρίωνα Καρατζόγλου που στήθηκε μπροστά από το κτίριο της αντιπεριφέρειας.
Σε δήλωσή της εξήρε το πατριωτικό σθένος του Καβαλιώτη ήρωα της επανάστασης επισημαίνοντας «τιμάμε τη μνήμη του Καβαλιώτη ήρωα που πολέμησε σε όλα τα μέτωπα της επαναστατημένης Ελλάδας, του ανδρείου που έδωσε πρόσωπο στη δίψα των συμπατριωτών του για ανεξαρτησία. Τον πυρπολούσε ο πόθος της ελευθερίας, φλεγόταν από την ανάγκη να προσφέρει στον αγώνα. Ο Ιλαρίων Καρατζόγλου πολέμησε το 1821 στη διάρκεια της εξέγερσης της Μακεδονίας, πέρασε στην Ύδρα ως πρωτοπαλίκαρο του οπλαρχηγού Καρατάσου, ξαναγύρισε στη Μακεδονία κι έγινε αρματωλός στο Άγιο Όρος και στα Μαδεμοχώρια, καταδιώχθηκε, φυλακίστηκε, δολοφονήθηκε. «Χάσαμε ένα γενναίον άντρα», έγραψε ο Μακρυγιάννης στα Απομνημονεύματά του.
Η κ. Σακελλαροπούλου στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης της στην πόλη της Καβάλας βράβευσε τέσσερεις μαθήτριες των δημοτικών σχολείων της Π.Ε. Καβάλας, που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό ζωγραφικής που είχε προκηρύξει η αντιπεριφέρεια με θέμα «Ζωγραφίζοντας τον Ύμνο είς την Ελευθερία» του εθνικού μας ποιητή. Συνεχάρη θερμά τις τέσσερεις μαθήτριες για τα πολύ όμορφα και εμπνευσμένα έργα που δημιούργησαν.
Επίσης, συναντήθηκε και με το πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) ο οποίος της επέδωσε ένα υπόμνημα με τα αιτήματα και τις θέσεις του συλλόγου ζητώντας τη συνδρομή της. Οι 138 εργαζόμενοι διαμαρτύρονται εδώ και πολλούς μήνες για την άδικη όπως υποστηρίζουν μεταχείριση της διοίκηση του εργοστάσιου που τους έχει σε ομηρία και αρνούμενη να τους επαναπροσλάβει στη δουλειά.
Μνήμες από τη Θράκη
Μνήμες από τα παιδικά της χρόνιας στη Σταυρούπολη της Ξάνθης ξύπνησαν στο μυαλό της Προέδρου της Δημοκρατίας τα ενδιαφέροντα εκθέματα του Μουσείου Καπνού του δήμου Καβάλας.
Η κ. Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στο μοναδικό στην Ελλάδα μουσείο καπνού σημειώνοντας μάλιστα στους παρισταμένους ότι και η ίδια ως παιδί βοηθούσε στο βελόνιασμα των καπνών στις φιλικές οικογένειες που καλλιεργούσαν καπνά. Ακόμα, υπογράμμισε, ότι στο γραφείο της έχει μια ασπρόμαυρη φωτογραφία από τα Πομακοχώρια που απεικονίζει τα καπνά που είναι βελονιασμένα και απλωμένα σε σκιερά μέρη των σπιτιών για να ξεραθούν και συμπλήρωσε ότι η φωτογραφία αυτή της θυμίζει τη Θράκη και τα χρόνια που έζησε εκεί.
Λίγο πριν από το μεσημέρι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε στην παλιά πόλη της Καβάλας, στη χερσόνησο της Παναγίας, το ερευνητικό κέντρο MOHA που ιδρύθηκε το 2006 και εδρεύει στο Ιμαρέτ και το σπίτι (κονάκι) του Μοχάμετ Άλι Πασά της Αιγύπτου. Η κ. Σακελλαροπούλου, ξεναγήθηκε στο άριστα καλοδιατηρημένο ξύλινο αρχοντικό σπίτι οθωμανικής αρχιτεκτονικής και ενημερώθηκε για τους στόχους του ερευνητικού κέντρου που είναι η συστηματική μελέτη, καταγραφή, τεκμηρίωση και διάσωση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας, η οποία απαντάται στον σύγχρονο κόσμο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και κοινωνικά δρώμενα, το MOHA στοχεύει στην ανάδειξη της επιρροής του αραβοισλαμικού πολιτισμού στην εξέλιξη της δυτικής σκέψης, και την πολύτιμη συμβολή του στις επιστήμες και την τέχνη του σύγχρονου κόσμου.
Mε την ανέγερση της προτομής του Ιλαρίωνα Καρατζόγλου, η τοπική κοινωνία εκπληρώνει το χρέος τιμής και ευγνωμοσύνης προς το μεγάλο Καβαλιώτη, του γενναίου άντρα, του Καβαλιώτη αγωνιστή του ’21 και πρώιμου Μακεδονομάχου, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για μια ελεύθερη πατρίδα και στη συνέχεια οραματίστηκε την απελευθέρωση των ελληνικών περιοχών που έμειναν αλύτρωτες έξω από τα όρια του μικρού ελληνικού κράτους. Ιδιαιτέρως, όμως, η παρουσία της Εξοχότητάς σας, κυρία Πρόεδρε, αποδεικνύει, στον υπερθετικό βαθμό, την τιμή και την ευγνωμοσύνη του Έθνους προς το μεγάλο Άνδρα Αγωνιστή, για τις σπουδαίες υπηρεσίες και την προσφορά του στην πατρίδα. Εμπνεόμαστε από την ένταση και το πάθος του με τα οποία αγωνίστηκε για την ελευθερία μας, από το ατίθασο πνεύμα του, και την προσφορά του στο έθνος.
Ο ίδιος ο Μακρυγιάννης αναφέρεται στον Καβαλιώτη Ιλαρίωνα Καρατζόγλου που τον γνώρισε στην Ύδρα. Πρέπει να ήταν το 1824, μετά τη φοβερή καταστροφή των Ψαρών, όταν η επαναστατική κυβέρνηση θέλησε να ενισχύσει την άμυνα του νησιού. Έστειλε τότε στην Ύδρα 5.000 άνδρες κι ανάμεσά τους το σώμα του Μακρυγιάννη και δυνάμεις του μακεδόνα αγωνιστή Τσάμη Καρατάσου, με το πρωτοπαλίκαρό του, τον Καβαλιώτη Ιλαρίωνα Καρατζόγλου. Οι δύο άνδρες έγιναν στενοί φίλοι κι αυτή η σχέση κράτησε για πολλά χρόνια».
Από το 1828 που ήρθε στην Ελλάδα ο Καποδίστριας και οργανώθηκαν οι άτακτοι επαναστάτες στα γαλλικά πρότυπα, ο Ιλαρίων έμεινε εκτός στρατεύματος. Απογοητευμένος ο Καβαλιώτης αγωνιστής, σκέφτηκε να ξαναγίνει κλέφτης. Τον συγκράτησε όμως ο Μακρυγιάννης και τον έπεισε να μπει στον αγώνα για την απελευθέρωση των αλύτρωτων ελληνικών χωρών και πρώτα της Μακεδονίας, όπως και τελικά έπραξε.
του ανταποκριτή ΑΠΕ – ΜΠΕ Βασίλη Λωλίδη
( φωτογραφίες: Μιχάλης Κουμρίδης + γραφείο τύπου δήμου Καβάλας )