ΟικονομίαΠολιτικήΠρωτοσέλιδα

Στράτος Μαρουλάς:
«Τη στιγμή που άλλοι έκλεισαν, εμείς κρατήσαμε τον ιαματικό τουρισμό της περιοχής μας ζωντανό»

Η απάντηση από τη «Δημωφέλεια» για το οικονομικό άνοιγμα των λασπόλουτρων

Πασχαλίδης Πρότυπες Κατασκευές

Ο διευθυντής της Δημωφέλεια, Στράτος Μαρουλάς, μίλησε  για το οικονομικό άνοιγμα που παρουσιάζει το πηλοθεραπευτήριο Φιλίππων, απαντώντας στα πολλά ερωτήματα που υπάρχουν αναφορικά με τις «ζημιές» που εμφανίζονται στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Ιδιαίτερα την προηγούμενη χρονιά όπου τα λασπόλουτρα Κρηνίδων εμφανίζουν ζημία περίπου 122.000 ευρώ.

 

Η απάντηση για  την πορεία  της επιχείρησης…

 

«Σύμφωνα με τη μελέτη του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος που έχει συνταχθεί από το Ε.Κ.Ε. και αφορά τις ιαματικές πηγές Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η πτώση στον αριθμό των εισιτηρίων ήταν δραματική από το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης και μετά. Σε όλη την Ελλάδα καταγράφεται μείωση περίπου 60% στα εισιτήρια.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα η Αιδηψός, η πτώση έφτασε πάνω από 80%. Εμείς στο πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων δεν ξεπεράσαμε το 60%.
Μία επιχείρηση όπως τα λασπόλουτρα έχει ανελαστικά έξοδα, δεν μπορεί δηλαδή να λειτουργήσει μειώνοντας αντίστοιχα τα έξοδα της. Εκ του νόμου δεν μπορεί να γίνει αυτό, δεν μπορείς δηλαδή να μειώσεις αναλογικά τα έξοδα σου.
Άρα όσο αφορά το πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων έχουμε μείωση στον αριθμό εισιτηρίων όπως συμβαίνει με όλες τις ιαματικές πηγές μετά την οικονομική κρίση. Στη δική μας περίπτωση η μείωση είναι λίγο μικρότερη.
Από 55.000 με 60.000 που ήταν τα εισιτήρια το 2007, το 2008… πέσαμε στα 20.000 με 22.000 εισιτήρια την εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, σύμφωνα και με την μελέτη του ΕΚΕ, όλες σχεδόν οι ιδιωτικές μονάδες που ασχολούνταν με τον ιαματικό τουρισμό να κλείσουν! Κι αυτό έγινε γιατί ο ιαματικός τουρισμός στην Ελλάδα τροφοδοτείται αποκλειστικά με ημεδαπό τουρισμό.
Τα λασπόλουτρα Κρηνίδων αποτελούν μια εξαίρεση γιατί τα τελευταία χρόνια ένα 15% προέρχεται εκτός Ελλάδας.
Άρα η οικονομική κρίση επηρέασε τις ιαματικές πηγές πολύ περισσότερο από το σύνολο του τουρισμού που πανελλαδικά προέρχεται εκτός Ελλάδος.
Βλέπετε λοιπόν ότι οι ιδιωτικές ιαματικές πηγές δεν μπόρεσαν ν’ αντέξουν αυτό το βάρος και κλείσανε. Αντιθέτως, οι δημοτικές παρέμειναν ανοιχτές με οποιοδήποτε κόστος και ο βασικός λόγος που παρέμειναν ανοιχτές οι δημοτικές ιαματικές πηγές ήταν ότι δεν ήταν άμεσα εξαρτημένες από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Χάσαμε λοιπόν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των εσόδων αλλά παρόλα αυτά έχουμε κατορθώσει ως δημοτική επιχείρηση να έχουμε κρατήσει τον ιαματικό τουρισμό της περιοχής μας ζωντανό. Με τις υπάρχουσες λειτουργικές ζημίες που πράγματι υπάρχουν και αλίμονο εάν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχει ταυτόχρονα μείωση 60% του αριθμού των εισιτηρίων και ταυτόχρονα να παρουσιάζεις κέρδη!
Όσοι πάλι νομίζουν ότι μπορεί να μειωθεί ο αριθμός του υπαλληλικού προσωπικού για να καλύψει τις ζημιές, δεν γνωρίζει τίποτα! Διότι ο νόμος σε υποχρεώνει να λειτουργείς από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, κάτι που σημαίνει αναγκαστικά 3 με 4 υπαλλήλους στη ρεσεψιόν. Δεν μπορείς να λειτουργείς κάμπινγκ και να έχεις λιγότερους υπαλλήλους από αυτούς που προβλέπει ο νόμος, ακόμη κι αν έχεις μόνο δύο πελάτες!
Το κυριότερο έξοδο είναι το προσωπικό και λειτουργούμε με τον ελάχιστο αριθμό που ο νόμος ορίζει. Για παράδειγμα δεν μπορείς να μην έχεις δύο λουτρονόμους γυναίκες και δύο λουτρονόμους άντρες από τη στιγμή που λειτουργείς επί 12 ώρες ημερησίως.
Το κυλικείο της επιχείρησης το παραλάβαμε με 16.000 τζίρο και το φτάσαμε στις 55.000 τζίρο. Το πρόβλημα με το αν παρουσιάζει κέρδη η δημοτική επιχείρηση των λασπολούτρων έχει να κάνει κυρίως από τον αριθμό των εισιτηρίων, όχι από το κυλικείο.
Εάν είχαμε 60.000 εισιτήρια που είχαμε πριν την οικονομική κρίση, τα κέρδη μας θα ήταν πολύ περισσότερα από τα κέρδη των χρυσών εποχών του πηλοθεραπευτηρίου. Διότι εμείς παραλάβαμε ένα πηλοθεραπευτήριο με 22.000 εισιτήρια το 2011 και τα φτάσαμε στις 30.000. Άρα εάν είχαμε επιπλέον 30.000 εισιτήρια, πέρα από τα χρήματα που αφορούν τα εισιτήρια, θα είχαμε περισσότερα έσοδα στο κυλικείο και στις διανυκτερεύσεις. Συνολικά, περίπου στις 180.000 επιπλέον έσοδα.
Να σημειώσω εδώ ότι παραλάβαμε τα λασπόλουτρα με ζημία διότι είχε ξεκινήσει η οικονομική κρίση το 2010.
Το «μπράβο» στους δήμους πρέπει να πάει γιατί κρατάνε «ζωντανές» όλες τις ιαματικές πηγές, και μάλιστα εδώ και δύο χρόνια αρχίζει η ανάκαμψη.
Τα δύο τελευταία χρόνια εμφανίζεται μεγαλύτερη ζημιά διότι είμαστε αναγκασμένοι να προσαρμοστούμε στις απαραίτητες προδιαγραφές του κάμπινγκ Α΄κατηγορίας που αναγνωριστήκαμε πρόσφατα.
Με την αναγνώριση που λάβαμε πριν από 2 χρόνια, απαιτούνται και οι ανάλογες αναβαθμίσεις που εντάσσονται και στα λειτουργικά έξοδα.
Αυτές οι αναβαθμίσεις θα συνεχιστούν πιθανόν και το επόμενο έτος και αφορούν τη λειτουργική προσαρμογή της επιχείρησης στο κάμπινγκ πρώτης κατηγορίας. Αυτά όμως γίνονται μια φορά και δεν θα επιβαρύνουν την επιχείρηση τα επόμενα χρόνια.
Η ανάκαμψη των εισιτηρίων είχε ξεκινήσει και αν δεν είχαμε φέτος τα γνωστά προβλήματα με την πανδημία, εκτιμούσαμε φέτος ότι θα φτάναμε στα 38 με 40.000 εισιτήρια. Δυστυχώς όμως αυτό αποκλείεται να συμβεί φέτος.
Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο δημιουργούνται όλες αυτές οι συζητήσεις και η αρνητική εικόνα από τη στιγμή που είναι πανελλήνιο φαινόμενο;”

 

Απάντηση για το μεγάλο οικονομικό άνοιγμα που  εμφανίστηκε την περυσινή σαιζόν

Ο διευθυντής της δημοτικής επιχείρησης αναφέρθηκε και στο περσινό οικονομικό άνοιγμα σύμφωνα με το οποίο οι λειτουργικές ζημιές ξεπερνούν τις 120.000 ευρώ.
Σύμφωνα με όσα μας είπε, υπάρχουν τρεις λόγοι που εμφανίζεται για πρώτη φορά τόσο υψηλή ζημιά, η οποία, όπως μας λέει, δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα.
Ένας λόγος είναι ότι η δημοτική επιχείρηση πλήρωσε πέρυσι περίπου 22.000 ευρώ για λογαριασμούς πολλών ετών στη ΔΕΥΑΚ, η οποία για αρκετά χρόνια δεν έκανε καταμέτρηση στους μετρητές ύδρευσης. Έτσι έλαβε αυτό το ποσό το οποίο αφορά παρελθόντα έτη.
Ένας δεύτερος λόγος αφορά τη μισθοδοσία διεύθυνσης, μιας και η μισθοδοσία υπαλλήλου της Δημωφέλεια μεταφέρθηκε στα έξοδα διεύθυνσης που δημιουργήθηκε στο πηλοθεραπευτήριο. Το συνολικό ετήσιο ποσό είναι περίπου 30.000 ευρώ αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόσθετο έξοδο για την Δημωφέλεια από τη στιγμή που έτσι κι αλλιώς τα έξοδα αυτά καλύπτονταν μέχρι πέρυσι από το ταμείο της Δημωφέλεια.
Ο τρίτος και τελευταίος λόγος αφορά την υποχρέωση του πηλοθεραπευτηρίου να προσαρμοστεί στις απαραίτητες προδιαγραφές του κάμπινγκ Α΄κατηγορίας. Πρόσθετα έξοδα τα οποία προστέθηκαν πέρυσι και ολοκληρώνονται φέτος στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης.

 

Μιχάλης Κουμρίδης

 

Πηγή: εφημερίδα “ΦΙΛΙΠΠΟΙ”



Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Accept privacy policy

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close